Primarul Ciprian Ciucu a anunțat că a fost semnat contractul pentru realizarea lucrărilor pe Drumul Valea Largă, care se întinde între Prelungirea Ghencea și intersecția Bd. Timișoara – Valea Cascadelor.
Acesta a precizat că Apa Nova se află în procesul de finalizare a lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare, care sunt de amploare considerabilă. După finalizarea acestora, urmează să fie realizate și restul utilităților, cum ar fi rețeaua de gaze, de electricitate, rețeaua Netcity, și altele. Lucrările ar trebui să fie completate în vara anului viitor. Pe parcursul acestor lucrări, vor fi plantați și 3.000 de arbori.
Segmentul de drum propus pentru amenajare are o lungime de aproximativ 1,5 kilometri, cu o lățime totală de 34 de metri, structurat astfel:
Partea carosabilă de 14 metri lățime, alcătuită din două benzi pe sens, fiecare bandă având o lățime de 3,50 metri;
Spațiu verde situat în mijloc, cu o lățime de 4,40 metri;
Spațiu verde cu o lățime de 1,30 metri pentru delimitarea pistelor pentru biciclete față de partea carosabilă destinată circulației autovehiculelor;
Piste pentru biciclete cu o lățime de 2,00 metri fiecare, pe ambele părți ale drumului și pe ambele sensuri de mers;
Spațiu verde cu o lățime de 1,20 metri pentru delimitarea pistelor pentru biciclete față de trotuarele pietonale;
Trotuare pietonale cu o lățime de 3,10 metri, plasate pe ambele părți ale arterei.
Primarul Ciprian Ciucu a mai informat cu privire la etapele parcurse până în prezent în vederea realizării lucrărilor de modernizare a sistemului rutier pe Drumul Valea Largă:
S-a elaborat Documentația Tehnică în faza S.F. și s-au definit indicatorii tehnico-economici necesari;
În cadrul documentației s-au stabilite soluțiile tehnice pentru execuția lucrărilor, stabilindu-se suprafețele pe care vor avea loc lucrările;
A fost inițiat și finalizat procesul de expropriere, iar terenul pe care se vor efectua lucrările a fost trecut în domeniul public;
Au fost expropriate un număr de 48 de parcele mobile, cu o suprafață totală de 45.801 de metri pătrați, iar valoarea totală a plăților pentru expropiere a fost de 33.988.057,00 lei;
Au fost demarate procedurile pentru lucrările de protejare și relocare a rețelelor edilitare aflate pe amplasamentul viitorului proiect, inclusiv pentru rețelele de alimentare cu apă și canalizare (Apa Nova), rețelele electrice (Enel), rețelele de producere și distribuție a energiei electrice (ELCEN), rețelele termoenergetice (Termoenergetica), precum și rețelele de alimentare cu gaze.
Secretarul de stat al Ministerului Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a informat pe pagina sa de Facebook că a fost selectată asociația de ofertanți care va fi responsabilă de proiectarea și realizarea lucrărilor pentru proiectul de supralărgire a Prelungirii Ghencea, în tronsonul cuprins între Cartierul Latin și Pasajul Domnești (tronson administrat de CNAIR). Asociația desemnată este formată din TRACON S.R.L. din România și ACVATOT S.R.L. din România.
Proiectul propune următoarele:
Lărgirea Prelungirii Ghencea la patru benzi de circulație, între strada Mărăcineni și Pasajul Domnești, inclusiv conectarea la infrastructura existentă de la Pasajul Domnești.
Construirea de piste pentru biciclete.
Amenajarea trotuarelor pe ambele laturi ale drumului, cu o lățime de 3 metri, și a pistelor de biciclete cu o lățime de 1,5 metri.
Modernizarea sistemului de iluminat.
Implementarea unui sistem de canalizare pentru apele pluviale.
Instalarea a două stații de autobuz.
Pregătirea unei zone mediane de 2 x 4 metri, pentru dezvoltarea ulterioară a unei căi duble de tramvai prin intermediul unei investiții viitoare a Primăriei Municipiului București.
Crearea de intersecții semaforizate la următoarele locuri:
Intersecția Prelungirea Ghencea – Acces Cartierul Latin (km 4+710).
Intersecția Prelungirea Ghencea – Accese (km 4+850).
Trecerea de pietoni de pe Prelungirea Ghencea (km 5+220).