Există pensionari care vor lua o pensie miai mică în septembrie comparativ cu sumele de bani cu care au contribuit. Asta, pentru că o serie de sporuri și indemnziații nu se iau în calcul la recalcularea pensiei.
Recalcularea pensiilor întâmpină dificultăți reale. Casa de Pensii a anunțat că amână trimiterea adeverințelor cu pensiile recalculate.
Sporuri și indemnizații luate în calcul la recalcularea pensiei. Pentru care trebuie aduse dovezi uni pensionari.
Aceste documente în care era specificată valoarea pensiei care va fi primită în septembrie vor ajunge la pensionari abia în perioada 15-31 august.
Aceste adeverințe cu noile pensii i-ar fi ajutat mult pe pensionari și din alt motiv. Newsweek a scris că veniturile nepermanente: sporuri, indemzziații, plata cu ora, în weekend, noaptea, premierile de tot felul nu au fost luate în calcul atunci când s-a recalculat pensia.
Putem spune că pensionarii care au avut și venituri mai sus menționate vor lua o PENSIE MAI MICĂ decât au contribuit și decât merită, la recalculare.
Pensionarii născuți înainte de 2001 au timp până în 1 martie 2025 să aducă dovezi că au avut aceste venituri nepermanente. Cu aceste dovezi, Casa de pensii le va recalcula, încă o dată, pensia.
Pe larg, ma jos:
Administratorul unui forum de discuții a postat lista adeverințelor și a sporurilor care contează la recalculare.
Pensionarii trebuie să aducă dovezi că au primit unele din aceste sporuri și indemnziații de la firmele la care au lucrat pentru a avea o pensie mai mare la recalculare.
ATENȚIE! E vorba doar de pensionarii de dinainte de 2001, spor de noapte
sporul pentru muncă în condiții deosebite
majorarea retribuției tarifare cu până la 10% pentru condiții grele de muncă
sporul de șantier acordat personalului nelocalnic
indemnizația de până la 10% acordată șefului de echipă sau de brigadă
indemnizația acordată personalului navigant și însoțitorilor personalului navigant aerian
indemnizația pentru „gradația de merit“
majorarea retribuției cu 5% pentru muncitorii care lucrează în subteran.
majorarea cu 15-25% pentru cei care au lucrat în spitalele „Elias“ și „Alexandru Sahia“, Policlinica Corpului Diplomatic, Oficiul Farmaceutic nr. 3 și Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie București și la Centrul Medical de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională (anexa nr. V cap. II „Ocrotirea sănătății“);
indemnizația pentru funcția de conducere, acordată profesorilor, conferențiarilor și lectorilor-șefi
șefilor de programe de cercetare
cadrelor medicale care îndeplinesc funcția de director și inspector din direcțiile sanitare
cadrelor de specialitate artistică care în afara funcției artistice îndeplinesc funcții de conducere (art. 160);
majorarea retribuției pentru personalul care lucrează în casele de copii și în școlile speciale pentru copii
Sporul pentru munca în timpul nopții indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea încărcări-descărcări (10% din retribuție)
indemnizațiile și alte plăți pentru activități prestate în afara obligațiilor funcției de bază și care nu fac parte din retribuție
1. Medicii care asigură continuitatea în unitățile sanitare prin ore de gardă prestate peste timpul normal de muncăpână la retribuția tarifară orară
2. Personalul sanitar care suplinește personalul aflat în concediu (de boală, de naștere, de studii) sau în alte situații similarecu retribuția tarifară orară
indemnizațiile lunare care se acordă cadrelor artistice pentru îndeplinirea unor funcții de conducere în unitățile de artă și cinematografie în afara obligațiilor de serviciu de la funcția de bază, care nu fac parte din retribuția tarifară (anexa nr. V. cap. III), astfel:
indemnizația de conducere pe tipuri (anexa nr. I lit. B la Legea nr. 57/1974, republicată).