Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, iar aceasta ar putea modifica ierarhia candidaților, în urma unor contestații depuse de Cristian Terheș și alți competitori, care susțin că ar exista erori de numărare, iar campania pentru turul doi al alegerilor nu va începe până când CCR nu validează rezultatele.
Surse au declarat pentru Euronews România rezultă că judecătorii constituționali, au decis că e nevoie de renumărarea tuturor voturile din toate secțiile de vot din țară, după ce au analizat cele două solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale, primul tur. E o decizie fără precedent. Judecătorii CCR s-au legat, cel mai probabil, de contestaţia depusă de Cristian Terheş, europarlamentar AUR, care a candidat în primul tur al prezidențialelor din partea Partidului Naţional Conservator Român, pe care l-a înfiinţat.
Citeşte şi: Angiograf de ultimă generație, achiziționat de CJ Olt pentru Spitalul Slatina: Un pas major pentru tratamentul bolilor cardiovasculare
Terheş are mai multe argumente pentru care cere anularea alegerilor. Printre ele, atrage atenția asupra diferenței foarte mici de voturi dintre candidatul clasat pe locul doi, Elena Lasconi, 19,18%, și al treilea candidat, Marcel Ciolacu, din partea PSD (19,15%). 2.750 de voturi este diferența dintre al doilea și al treilea clasat.
- Dacă lucrurile ar sta altfel după o renumărarea voturilor, s-ar schimba ierarhia şi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale am avea alți contracandidați.
De asemenea, Cristian Terheş spune că are informații că în trei secții pe care le şi nominalizează, parte din voturile pe care le-a obţinut Ludovic Orban, care s-a retras declarativ din postura sa de candidat și le-a indicat votanților să o sprijine pe Elena Lasconi, au fost trecute din pix la Elena Lasconi.
El nominalizează trei secții în care s-ar fi întâmplat acest lucru. Judecătorii CCR au considerat că au suficient de multe elemente încât să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor. Surse din interiorul BEC susţin că nu au primit deocamdată această solicitare. De asemenea, în şedinţa CCR a fost respinsă cererea de anulare a alegerilor de către Cristian Popescu.
El vorbea despre problemele din campanie ale lui Călin Georgescu, faptul că a folosit în mediul online boți, troli, că nu a folosit în clipurile eticheta care să indice că este un clip electoral, aşa cum prevede legislația UE.
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale va începe în momentul în care Curtea Constituțională va validează pe cei doi competitori care au cele mai multe voturi, a declarat preşedintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, potrivit Agerpres.
„Campania electorală pentru turul 2, zice legea, începe în momentul în care CCR i-a validat pe primii doi care participă în finală. Teoretic, campania electorală până mâine când se pronunță CCR e oprită. (…) Legea spune că începe după ce CCR îi validează pe cei doi care merg în turul doi. Până nu se pronunță CCR oficial nu începe campania’, a explicat Greblă, conform sursei citate. Potrivit calendarului aprobat de Guvern, campania trebuia să înceapă vineri.