Emil Constantinescu îndeamnă românii să susțină democrația și curajul civic, evocând modelul moral al fostului președinte american Jimmy Carter, în contrast cu tendințele autoritare din politica globală și românească.
„Când m-am născut, Hitler şi Stalin, doi mari criminali ai istoriei moderne, erau încă la putere, adulaţi de popoarele lor”, spune Emil Constantinescu, într-un îndemn pentru români să fie cetățeni curajosi și democrați.
Citeşte şi: „Ana, mi-ai fost scrisă în ADN” – noul serial românesc de la Antena 1, în fiecare joi
Într-un mesaj adresat românilor, pornind de la evocarea fostului președinte american Jimmy Carter ale cărui funeralii au avut loc azi în SUA, Emil Constantinescu care s-a retras de pe scena politică din 2004, face o referire rară la o situația actuală din țară, afirmând că „trăim într-o perioadă în care modelul preşedintelui autoritar prevalează asupra celui democrat”.
doilea, a fost de întrebat în străinătate care este modelul său de președinte democrat. „Am răspuns fără ezitare: Jimmy Carter, datorită statutului său moral dinaintea preşedinţiei, în timpul mandatului şi, mai ales, după încheierea acestuia”, a spus Emil Constantinescu, potrivit unui comunicat publicat de Agerpres.
El spune că în România nu i s-a adresat această întrebare, iar „alegerile anterioare şi ulterioare celor din 1996 au arătat cu destulă claritate că, de fapt, majoritatea alegătorilor a votat de multe ori pentru persoane care le-au fost propuse tocmai pentru că erau şantajabile şi le-au reales apoi în cunoştinţă de cauză”.
Emil Constantinescu spune că a renunțat la neimplicarea în politica internă, asumată timp de peste două deceni, pentru că „trăim într-o perioadă în care modelul preşedintelui autoritar prevalează asupra celui democrat nu numai în regimurile dictatoriale, în democraţiile de vitrină, ci chiar în democraţiile consolidate cum sunt Statele Unite”.
Constantinescu explică de ce și de când a devenit pentru el Jimmy Carter „modelul preşedintelui democrat, ghidat întreaga viaţă de principii morale sau de interesul naţional, şi nu de scopuri politice sau financiare personale”.
articolul complet, pe HotNews