Serviciul de informații militare al Ucrainei susține că a fost implicat într-o ambuscadă care a dus la uciderea mai multor luptători din grupul de mercenari rus Wagner în Mali, relatează The Guardian.
Informații vine în contextul în care un canal de Telegram legat de conducerea Wagner a recunoscut luni că grupul a suferit pierderi grele în timpul luptelor din Mali, care au avut loc săptămâna trecută.
Acesta a declarat că Wagner și forțele armate maliene au „dus bătălii grele” pe parcursul unei perioade de cinci zile împotriva unei coaliții de forțe separatiste tuarege și grupuri jihadiste, care au folosit arme grele, drone și atacatori sinucigași. Numeroși luptători Wagner, inclusiv un comandant, Serghei Șevcenko, au fost uciși, a spus canalul.
Rebelii din Mali, ajutați de serviciile ucrainene
Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare GUR a Ucrainei, a declarat luni că „rebeli au primit informațiile necesare, și nu doar informații, care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”.
Yusov nu a spus dacă personalul militar ucrainean a fost implicat în luptele sau a fost prezent în țară. El a spus că agenția „nu va discuta detaliile în acest moment, dar vor mai fi dezvăluiri”.
Guvernul din Mali, care luptă împotriva diferitelor insurgențe din nordul țării de mai bine de un deceniu, a cerut ajutor de la Wagner după ce o juntă militară a preluat puterea în 2020.
Ucraina vânează luptătorii Wagner în afara granițelor
Se crede că forțele ucrainene sunt active și în Sudan, un alt loc unde trupele Wagner au fost implicate intens în lupte, semn că lupta Kievului cu Moscova a căpătat o dimensiune globală.
Serhii Kuzan, directorul Centrului Ucrainean pentru Securitate și Cooperare din Kiev, susține că astfel de raiduri au multe beneficii pentru Kiev, inclusiv „lichidarea” unora dintre cei mai experimentați luptători Wagner, reducerea potențialului militar al taberei inamice și răzbunarea pentru crimele de război din Ucraina.
„O parte semnificativă a luptătorilor distruși a dobândit experiență militară în Ucraina, unde au comis sute sau mii de crime de război (…) aceste crime trebuie pedepsite, iar criminalii de război ruși trebuie să știe că nu vor fi niciodată în siguranță”, a spus Kuzan.
Interesele Wagner în Africa
Grupul Wagner este activ în mai multe state din Africa și continuă să desfășoare activități acolo chiar și după moartea lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupului.
„Pentru Moscova, țările africane în care este prezent Wagner sunt doar o zonă de interes care îi permite să pună mâna pe resurse – aur, diamante, gaz și petrol – și banii merg pentru a finanța agresiunea rusă”, a explicat Serhii Kuzan.