Senatorii au adoptat un proiect prin care fumatul este interzis la mai puțin de 50 de metri de unitățile sanitare, a școlilor, și a stațiilor de autobuz. Fumători care nu respectă legea vor fi sancționați cu până la 500 de lei.
Drepturi mai puține pentru fumători. Totodată proiectul adoptat de Camera superioară a Parlamentului prevede și amendarea cu până la 500 de lei a persoanelor care aruncă mucurile de țigară și a altor deșeuri din tutun în locurile publice.
Proiectul legislativ a fost trimis la Camera Deputaților care este for decizional în acest caz. În expunerea de motive a proiectului se arată că obiectivul constă în creșterea protecției pentru nefumători, în special a copiilor.
Fumătorii riscă amenzi de până la 500 de lei. Astfel, fumatul va fi interzis în apropierea școlilor, a locurilor de joacă, terenurilor sportive și stațiilor de așteptare pentru transportul public. Totodată, fumatul este interzis și în autoturismele personale atunci când sunt prezenți și minorii.
„Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.
Într-un raport al organizației Salvați Copii din 2019 este precizat că 15% dintre fumătorii majori din România au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani. Alți 38% s-au apucat de fumat până la vârsta de 18 ani.
Statistici îngrijorătoare
Altfel spus, aproape 15% dintre copii înscriși în învățământul de stat cu vârste între 13 și 15 ani fumează. În cifre, acest lucru se traduce prin faptul că 90.000 de copii din categoria de vârstă amintită pot deveni fumători activi.
De asemenea, 8,2% dintre copii cu vârste cuprinse între 13-15 ani au utilizat în ultima luna țigarete electronice. 3,1 % dintre copii școlarizați cuprinși în segmentul de vârstă menționat au folosit dispozitive cu tutun încălzit în ultimele 30 de zile.
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Irlanda și Marea Britanie au implementat cu succes legi similare