Craioveanu.roCraioveanu.ro
  • Din Judet
  • Administratie
  • Actualitate
  • Politic
  • Social
  • Externe
Reading: „Nu mai sunt bani de salarii și pensii”. Cum au lăsat bugetul ultimele guverne
Share
Aa
Craioveanu.roCraioveanu.ro
Aa
  • Din Judet
  • Administratie
  • Actualitate
  • Politic
  • Social
  • Externe
Caută Articol...
  • Din Judet
  • Administratie
  • Actualitate
  • Politic
  • Social
  • Externe
Follow US
© 2023 Craioveanu.ro
Craioveanu.ro > articole > Social > „Nu mai sunt bani de salarii și pensii”. Cum au lăsat bugetul ultimele guverne
Social

„Nu mai sunt bani de salarii și pensii”. Cum au lăsat bugetul ultimele guverne

Redactia Craioveanu
Last updated: 2025/05/15 at 3:01 AM
Redactia Craioveanu
Share
4 Min Read
SHARE

„Nu mai sunt bani de salarii și pensii”. Situația financiară a României se agravează pe zi ce trece. Pe fondul unui deficit bugetar considerabil și al unei datorii publice aflate aproape de pragul critic, autoritățile se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea fluxului financiar necesar funcționării instituțiilor statului.

„Nu mai sunt bani de salarii și pensii” Un nou semnal de alarmă a fost tras luni, 13 mai 2025, de Petre Marius Bogdan, vicepreședintele Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

Într-un interviu acordat postului România TV, acesta a declarat, fără echivoc:

„România nu mai funcționează bugetar în regim normal. Este un sistem de avarie în care statul plătește doar ce consideră esențial, în funcție de lichiditățile disponibile. Dacă nu vin bani din împrumuturi sau din încasări fiscale, restul plăților sunt întârziate. Nu mai avem un buget care să funcționeze unitar, coerent, cu predictibilitate.”

Ursula von der Leyen a greșit! Verdict în scandalul Pfizergate

Deficitul uriaș blochează plățile statului. Nu sunt bani

Conform aceleiași surse, Guvernul a fost nevoit să implementeze o procedură specială de autorizare a cheltuielilor publice, în cadrul căreia plățile pentru salarii și asistență socială trebuie solicitate până în data de 20 a fiecărei luni, iar restul cheltuielilor bugetare sunt trecute printr-un filtru suplimentar, urmând să fie aprobate doar în măsura în care există fonduri disponibile.

„Această selecție a cheltuielilor este dovada clară că statul nu mai are bani să plătească totul în termen. Salariile și pensiile au prioritate, dar investițiile, achizițiile, facturile către furnizori, toate celelalte plăți sunt amânate. E o dovadă că am intrat într-o zonă de incertitudine bugetară profundă.”

Criză pentru firmele care lucrează cu statul

Vicepreședintele ASPES a explicat și efectele în lanț generate de această practică asupra companiilor private care au contracte cu instituțiile statului:

„Firmele care lucrează cu statul – constructori, furnizori, prestatori de servicii – nu-și mai primesc banii la timp. În schimb, ele sunt obligate să-și plătească taxele, contribuțiile, angajații, iar dacă nu o fac, sunt penalizate. Vor fi nevoite să se împrumute la dobânzi mari, pe termen scurt, doar pentru a supraviețui.”

Această discrepanță între obligațiile impuse firmelor și incapacitatea statului de a-și onora la timp propriile datorii creează o distorsiune periculoasă în economia reală.

„Nu mai sunt bani

Victor Ponta: „Statul nu mai are bani pentru salarii și pensii”

Într-un mesaj separat, fostul premier Victor Ponta a lansat și el un avertisment dur, întărind concluziile experților economici:

„colaps”

Declarația acestuia vine într-un context în care România se confruntă cu dificultăți majore de accesare a piețelor financiare internaționale, iar nivelul încrederii în capacitatea statului de a-și gestiona datoriile a scăzut.

Experții avertizează: „Următorul pas e colapsul financiar”

Analiștii economici consultați atrag atenția că, în lipsa unei reforme fiscale autentice, România riscă să intre într-o criză profundă, similară cu cea trăită de Grecia în urmă cu un deceniu.

„Dacă nu reușim să stabilizăm bugetul și să recâștigăm încrederea piețelor, urmează retrogradarea ratingului de țară, creșterea dobânzilor și, implicit, colapsul fiscal. Este un moment de cumpănă.”

Citeste si...

Mai poate România să plătească pensiile şi salariile bugetarilor? Avertismentul lui Mugur Isărescu

Taxe 2025. Lovitură grea pentru banii românilor. Salariații, loviți din nou de stat „ca în Evul Mediu”

FMI vrea o nouă formulă de impozitare a pensiilor. Care pensionari vor rămâne cu mai puțini bani?

Ce spune Nicușor Dan întrebat ce este pentru el o pensie mare și dacă va fi introdusă o supraimpozitare

Casa de Pensii anunță dacă mai crește pensiile la Mica Recalculare. E nevoie de 300.000.000 €

Redactia Craioveanu mai 15, 2025 mai 15, 2025
Distribuie articol...
Facebook Twitter Copy Link Print
Stiri de ultima ora.

…

Craioveanu.roCraioveanu.ro
© 2023 Craioveanu.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?