Conform unui comunicat emis de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și difuzat prin intermediul Agerpres, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov a efectuat mai multe inspecții la Taverna Racilor Herăstrău din București în perioada 1 iunie – 15 septembrie 2023.
Inițial, restaurantul a fost gestionat de către SC Nedsea SRL, însă în prezent este administrat de SC Commercial Diplomatic Club SRL. Ambele societăți au fost promovate online de către Paul Nicolau, cunoscut sub numele de Pescobar. Iată conținutul comunicatului emis de ANPC:
În urma deficiențelor constatate, comisarii CRPCR București-Ilfov au aplicat următoarele sancțiuni: în data de 01.06.2023 – administrator SC Nedsea SRL – amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei; un avertisment; oprirea definitivă de la comercializare a 156 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 2600 lei; oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor.Ulterior, a fost verificată măsura dispusă de oprire temporară a unității de la prestarea serviciilor și s-a constatat că aceasta nu a fost respectată, societatea fiind sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei și s-a propus emiterea deciziei de închidere a unității.
La data de 3 iunie, când SC Nedsea SRL era administratorul, a fost efectuată o verificare pentru a verifica măsurile adoptate, și s-a constatat că deficiențele au fost remediate.
În intervalul 22-28 iunie, s-au luat mai multe măsuri care au inclus amenzi contravenționale, oprirea permanentă a comercializării anumitor produse alimentare, suspendarea temporară a activității unității până la remedierea deficiențelor, și altele.
Pe data de 15 septembrie, când SC Commercial Diplomatic Club SRL era administratorul, au fost luate noi măsuri punitive, care au inclus amenzi contravenționale în valoare de 25.000 de lei, oprirea permanentă a comercializării a 560 de kilograme de produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 16.500 de lei, suspendarea temporară a activității unității până la remedierea deficiențelor, și propunerea de închidere temporară a unității pentru o perioadă de la 6 luni la 12 luni din cauza abaterilor repetate.
„Menţionăm că vor fi transmise adrese către Primăria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Sănătate Publică”, se precizează în documentul ANPC.
Echipele de control au identificat următoarele abateri principale:
Utilizarea de materii prime și semipreparate fără etichete care să conțină informații de identificare și caracterizare.
Folosirea agregatelor frigorifice care nu erau igienizate și care aveau grătare cu rugină.
Prezența unui sistem de ventilație cu depuneri masive de praf.
Utilizarea chederelor depreciate și murdare.
Detectarea de insecte vii (muște) în interiorul unității.
Modificarea stării termice a produselor.
Neconformitatea cu temperatura de păstrare a preparatelor gata preparate.
Existenta unor condiții improprii în spațiul de lucru, inclusiv un paviment neigienizat.
Absența verificării metrologice a cântarelor folosite.
Lipsa informațiilor despre ingredientele din preparate, aditivi și alergeni în meniul oferit.
Lipsa unei autorizații emise de Primărie.
De asemenea, s-au găsit produse alimentare expirate și s-a constatat că o mașină de transport neautorizată cu sistem de răcire nefuncțional era folosită ca spațiu de depozitare pentru materii prime, inclusiv cele congelate și refrigerate.
Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a discutat despre aceste nereguli într-un interviu la Antena 3.
Ori iată că la Giurgiu, între întreaga cantitate de produse este păstrată niște containere, de acolo sunt transportate la o cu totul altă temperatură decât cea recomandată de producător pentru a fi redistribuite, iar odată ajunse în București, acestea sunt depozitate în niște camioane, pe aleea Parcului Herăstrău, fiind transportate către bucătăria restaurantului la temperatura ambientală.Ori, dacă revenim la potențialul periculos al produselor de acest tip, depozitate la alte temperaturi decât cele la care trebuie să fie depozitate, înțelegem cu toții că vorbim despre un pericol flagrant asupra sănătății consumatorilor.