După recalculare, în jur de 1.000.000 de pensionari vor trece peste pragul de 2.000 de lei al pensiei. Ei pierd ultimele două tranșe de bani care ar trebui virați pe cardul de alimente. Motivul? Pensia lor trece de 2.000 lei suma până la care se dau banii pentru alimente.
Recalcularea pensiilor conform noii legi va duce la reducerea anumitor beneficii pe care pensionarii din România le aveau. Vizate sunt persoanele cu venituri reduse care trebuie să fie foarte atente în următoarea perioadă întrucât vor avea loc multe schimbări.
Cine sunt pensionarii care pierd 500 de lei de pe cardurile de alimentele dupa recalculare. De ce?
Conform unor calcule, la nivelul României un milion dintre pensionarii care primesc o dată la două luni cei 250 de lei pentru alimente riscă să nu mai ia acești bani de la 1 septembrie.
Odată cu recalcularea, mulți pensionari vor primi venituri mai mari, în medie, cu 40%. Astfel, cei care au pensii între 1.500 -2000 de lei vor primi mai mulți bani lunar, dar vor pierde banii acotrdați pe cardurile de alimente pentru masa caldă. Adică ultimele două tranșe de bani care însumează 500 de lei.
Explicația este simplă. Prin recalculare, pensia lor va crește peste plafonul de 2.000 de lei până la care se acordă bani pe cardul de alimente.
Statul va restrânge lista beneficiarilor
Se dau 1.500 de lei pe an, bani care pot fi folosiți pentru a cumpăra doar alimente sau pentru a plăti mese calde la cantine sau restaurante, prin Programul „Sprijin pentru România”.
Persoanele cu venituri reduse ce fac parte din categoriile sociale vulnerabile (pensionari, etc.) primesc o dată la două luni, câte 250 de lei pentru a-şi cumpăra alimente de bază.
Astfel, pentru anul 2024, calendarul acordării celor șase tranșe de câte 250 de lei va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie, decembrie.
Cine primește cei 250 lei
pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;