Proiectul Transilvania Smart City, asumat public de Elena Udrea, ridică mari semne de întrebare. În urmă cu puțin timp, s-a aflat că aceleași apartamente ar fi fost vândute unor cumpărători diferiți.Un număr de cel puțin trei apartamente din ansamblul Transilvania Smart City au fost vândute de două ori, către doi cumpărători diferiți. Un contract între CFR Cluj, și Realtopfarma SA, compania controlată de Elena Udrea, care dezvolta Transylvania Smart City a provocat o mare tensiune.
„În urmă cu doi ani, CFR Cluj anunța că a semnat un parteneriat cu Transilvania Smart City, proiect asumat public de Elena Udrea, dar care urma să fie dezvoltat în parteneriat de Realtopfarma SA, firmă din comuna Corbeanca, jud. Ilfov, controlată de Elena Udrea prin iubitul ei, Adrian Alexandrov, și prin finul Adrian Gurzău, pe de o parte, și compania clujeană SDC IMOBILIARE, cu mii de apartamente, birouri și spații comerciale livrate la Cluj în ultimii 20 de ani, de cealaltă parte”, arată jurnaliștii de la ziuadecluj.roSursa citată a menționat că parteneriatul a ținut doar un an. Realtopfarma SA, compania care și-a asumat proiectul Transilvania Smart City, semnează cu CFR Cluj (Fotbal Club CFR 1907 SA), pe data de în 24.02.2022, mai multe contracte (promisiuni de vânzare cumpărare a unui bun viitor) prin care clubul de fotbal urma să primească 12 apartamente în viitorului mini-oraș din zona Moș Ion Roată.
Din partea Realtopfarma, compania controlată de Adrian Alexandrov, este împuternicit să semneze promisiunile de vânzare-cumpărare pentru cel puțini cinci apartamente, conform documentelor consultate de publicația respectivă. În procură se arată că îi dă dreptul lui Mihai Curteanu să “vândă la prețul și în condițiile stabilite de comun acord cu cumpărătorii și să încheie promisiuni de vânzare a unui bun viitor, precum și acte adiționale la acestea, dacă va fi cazul/Contracte de vânzare având ca obiect următoarele imobile:
Apartamentul nr. 5401, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată nr. 29, etaj 4, jud. Cluj, cu suprafața utilă de aproximativ 57,09 mp, terasă cu suprafața de 19,64 mp;Apartamentul nr. 5513, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată nr. 29, etaj 5, jud. Cluj, cu suprafața utilă de aproximativ 57,16 mp, terasă cu suprafața de 19,64 mp;Apartamentul nr. 5601, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată nr. 29, etaj 6, jud. Cluj, cu suprafața utilă de aproximativ 57,09 mp, terasă cu suprafața de 19,69 mp;țțParcările subterane nr. 108, 109, 111, 112 și 129 situate în municipiul Cluj-Napoca, strada Moș Ion Roată, nr. 29, jud. Cluj, la Subsol 2. Imobilele descrise mai sus sunt în curs de edificare în construcția “IMOBIL de locuințe colective, 227 unități locative și spații comerciale – corp C5 3S+P+11+R (…)”, se arată în procura prin care Mihai Curtean este împuternicit de administratorul Realtopfarma SA, Otilia-Nicoleta Androne, să se ocupe de vânzarea apartamentelor.Toate promisiunile de vânzare încheiate între Realtopfarma SA (promitent vânzător) și Fotbal Club CFR 1907 SA (promitent cumpărător) au fost notate în Cartea Funciară a imobilului, conform documentelor consultate de ziuadecluj.Prețul plătit pentru aceleași proprietăți.
Ulterior, în data de 20.06.2022, când Sergiu Lucian Tătar, care conducea șantierul Transilvania Smart City semnează cu același Mihai Curteanu trei promisiuni de vânzare a unui bun viitor, 1056/2022, 1057/2022 și 1058/2022, toate autentificate de notarul public Nyari Faur Andreea Mihaela, pentru trei apartamente din viitorul “smart city” ce urma să fie construit la marginea Clujului.„Prețul era atractiv, cel puțin la prima vedere. 50.000 de euro, TVA inclus, pentru fiecare apartament. Tătar urma, astfel, să alimenteze cu 150.000 de euro Realtopfarma SA, care începuse deja să dea semne de „oboseală” financiară. Banii urmau să fie folosiți pentru a continua lucrările de construcție. Respectivele apartamente erau (și sunt și acum) într-un bloc aflat doar pe hârtie… Și aceste apartamente au fost notate în Cartea Funciară. Iar aici vine surpriza! Numerele celor trei apartamente plătite de Tătar sunt 5401, 5513 și 5601. Informațiile apar într-un alt extras CF consultat de ziuadecluj.Sursa citată a remarcat că apartamentele vândute deja clubului de fotbal au fost vândute din nou, la doar patru luni distanță, unei persoane fizice. Fiecare dintre apartamentele cu numerele 5401, 5601 și 5513, pe care Mihai Curteanu fusese împuternicit să le înstrăineze, au fost vândute pe rând către FOTBAL CLUB CFR 1907 SA și către Sergiu Lucian Tătar. Acesta a cumpărat cu 150.000 de euro cele trei apartamente din Transilvania Smart City, ce fuseseră deja vândute, prin promisiune de vânzare, clubului de fotbal CFR Cluj.Se duc în justiție pentru recuperarea prejudiciului.
Între timp, vânzătorul, Realtopfarma SA, a intrat în insolvență la începutul lunii aprilie 2023. Acum, lui Tătar nu i-a mai rămas altceva decât să se adreseze instanței cu o cerere de admitere a creanței și de înscriere la masa credală cu suma de 150.000 de euro, în procesul de insolvență al Realtopfarma SA, în speranța că își va recupera prejudiciul.La rândul său, patronul CFR Cluj, omul de afaceri Neluțu Varga, a decis să tranșeze în Justiție situația, așa că ar fi solicitat avocaților, în februarie 2023, să pregătescă o sesizare împotriva Realtopfarma și a celui care a vândut de două ori aceleași apartamente.Mihai Curteanu, persoana împuternicită să vândă apartamentele care, în doar patru luni, au ajuns la doi cumpărători, este descris, a spus sursa citată anterior, într-un interviu drept “un antreprenor clujean pasionat de dezvoltare urbanistică, de „metropolizare” și de domeniul imobiliarelor în general”. Fost președinte al organizației de tineret a PMP Cluj, Curteanu a intrat în PSD în 2018.