Rusia dezlănțuie urgia în Europa: bombe, incendieri, distrugerea rutei logistice. România, o țintă. Reprezentanții agențiilor europene de informații avertizează că Rusia a început o campanie de atacuri cu bombe, incendii pentru deteriorarea infrastructurii europene.
Rusia dezlănțuie urgia în Europa: bombe, incendieri, distrugerea rutei logistice. România, o țintă.
Financial Times a văzut evaluări de informații din trei țări europene care arată dovezi ale unor acțiuni agresive și coordonate de sabotaj ale Rusiei.
„Evaluăm că riscul ca actele controlate de stat de sabotaj a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV) din Germania, potrivit FT, citat de pravda.com.ua.
Rusia dezlănțuie urgia în Europa: bombe, incendieri, distrugerea rutei logistice. România, o țintă
Haldenwang a subliniat că Rusia se simte acum confortabil să efectueze operațiuni pe pământ european cu un „potențial ridicat de daune”.
Un înalt oficial european a declarat că serviciile de securitate ale NATO transmit informații clare și convingătoare despre „sabotaje ale Rusiei”, coordonate și pe scară largă, avertizând că este timpul să crească gradul de conștientizare și să de concentrare asupra amenințării agresiunii ruse pe pământul european.
Un oficial de informații a declarat că eforturile de sabotare ale Moscovei nu trebuie privite izolat de alte operațiuni. Creșterea activității subversive reflectă dorința Rusiei de a exercita presiune maximă în toată Europa.
Putin se simte acum „încurajat” și va încerca să împingă liniile de demarcație din Europa cât de departe poate pe mai multe fronturi: prin dezinformare, sabotaj sau hacking.
Kremlinul folosește o rețea de proxy pentru a se infiltra în națiunile europene și a efectua o serie de operațiuni de informații și sabotaje.
Într-un raport recent, Institutul Regal al Serviciilor Unite ale Marii Britanii, sau RUSI, a avertizat că agenția rusă de informații militare, GRU, „restructurează modul în care gestionează recrutarea și pregătirea trupelor forțelor speciale și reconstruiește aparatul de sprijin pentru a le putea infiltra în țările europene.”
România, cu centrele de antrenament al piloților ucraineni pentru avioane F-16, cu rute de transport de armament către Ucraina, cu cea mai mare bază NATO din Europa, nu are cum să scape de operațiunile de sabotaj ale Rusiei.
În acest context, nu este de mirare că drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, în apropierea aeroportului.
Chiar dacă „erau probabil de tip comercial”, cum a comunicat MApN, în acest caz a fost sesizat Parchetul Militar.
La fel de dubioasă a fost și drona rusească Geran-II descoperită nu departe de Brăila, „rătăcită” pe teritoriul României, sau ambarcațiunea fără pilot cu sistem de bruiaj descoperită în Marea Neagră, lângă Tuzla, la 3 aprilie, de către Garda de Coastă Română.
Agenți ruși operează în Norvegia
Serviciul de Securitate al Poliției Norvegiene (PST) a descoperit că agenți de informații ruși operează în vestul Norvegiei, ceea ce ar putea însemna că Rusia poate pregăti operațiuni de sabotaj la infrastructura critică.
Torgils Lutro, șeful PST din vestul Norvegiei, a subliniat că zona vizată are cea mai mare bază navală din Europa de Nord, Haakonsvern, precum și facilități importante de petrol și gaze precum Mongstad, Kollsnes și Sture, împreună cu centrale electrice și alte facilități legate de alimentarea cu energie electrică.
„Vedem că unele dintre intenţiile Rusiei ar putea fi să pregătească acte de sabotaj. Agenții operează în toată zona şi se deplasează”, a spus Lutro, precizând că mai mulți agenți ruși au fost expuși, fără a menționa numărul lor.
Lutro crede că, pe lângă câștigul personal, Rusia vrea să prejudicieze reputația Norvegiei în rândul aliaților săi, potrivit pravda.com.ua.
„Este clar că unul dintre obiectivele Rusiei este să ne facă să arătăm rău. Ei vor încerca să arate că nu controlăm situația sau că nu îi putem ajuta pe aliații noștri cu exporturi în potențiale situații critice viitoare”, a spus el.
PST a declarat că activitățile de informații rusești pe teritoriul norvegian s-au intensificat de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.
„Agenții de informații ruși lucrează împotriva unei varietăți de ținte, cum ar fi infrastructura critică și vulnerabilă și bazele militare. Ei au, de asemenea, un obiectiv clar de a expune planurile de urgență norvegiene”, a spus Lutro.
Pe fondul războiului ruso-ucrainean, autoritățile norvegiene au expulzat peste 15 angajați ai Ambasadei Rusiei în Norvegia, fiind suspectați de activități de informații. Drept urmare, Rusia a trebuit să reconsidere utilizarea instrumentelor sale de informații.