Rusia numește România drept inamic. „Găzduiește 4.000 soldați NATO, 40 de tancuri ale Franței”, se arată într-o analiză făcută de către analiști militari ai armatei ruse. Evident, aceștia au o poziție identică cu Putin și Moscova.Analiștii militari din rusia au făcut o analiză detaliată și pe alocuri tendențioasă și exagerată au oferit analiștii militari de la canalul pro-Kremlin Telegram/Two majors de spre România și situația militară a țării nostre.Analiștii militari vorbesc despre România ca despre cea mai periculoasă țară de pe flancul estic al NATO la care Rusia trebuie să privească cu atenție și îngrijorare.„România devine unul dintre principalele avanposturi NATO pe flancul estic și principala locație a grupului de atac al Alianței în regiunea Mării Negre.NATO a decis construirea celei mai mari baze militare NATO din Europa pentru 10.000 de militari în județul Constanța.La 11 iunie, a început modernizarea bazei aeriene M. Kogelniceanu din Constanța, unde își au baza forțele aeriene NATO. În martie 2024, Franța a anunțat creșterea cu 2.700 de militari (până la 4.000), până în 2025, a efectivului Grupului de luptă pentru apărare colectivă (CDBG) al NATO pentru operațiuni în România.
În plus, grupul va include 37 de tancuri Leclerc și Caesar SAU. Forțele de mai sus vor fi staționate în Franța până la primirea comenzii pentru desfășurarea pe flancul estic.Din ianuarie până în iunie 2024, misiunea Franceză a desfășurat 17 exerciții, atât independent, cât și în comun cu Forțele Armate ale României, Statelor Unite, Portugaliei, Poloniei și Macedoniei de Nord.Exercițiile sunt axate pe detectarea drone și contra-UAV, instrucția de luptă a infanteriei și vehiculelor blindate, îmbunătățirea abilităților artileriștilor aerieni (JTAC), instrucția de traversare a râurilor și aplicarea software-ului ASCA (Artillery Systems Cooperation Activities) pentru artilerie. Misiunea se concentrează pe îmbunătățirea interoperabilității cu Brigada Multinațională Sud-Est din România (MN BDE SE).În paralel, se dezvoltă logistica militară a Alianței în România
În cadrul proiectului de mobilitate militară al UE, a început construcția podului Iași – Ungheni spre Moldova, care face parte din ruta de livrare a încărcăturii militare din țările Europei Occidentale către Chișinău și Odessa. A fost elaborat un proiect de modernizare a rutei logistice spre București dinspre Grecia și Turcia pentru a spori posibilitățile de transport al încărcăturii militare din Mediterana și Balcani către Marea Neagră.Germania a explorat posibilitățile logistice în luna mai, în timpul unei desfășurări de trupe Bundeswehr în România, ca parte a fazei Quadriga 24 -Grand South a exercițiului.Acest domeniu al complexului militar-industrial, până acum aproape neglijat, a primit investiții semnificative din partea partenerilor Alianței.Investiții în uzinele militareCorporația Rheinmetall a achiziționat uzina românească Automecanica, care va fi utilizată pentru asamblarea camioanelor militare și service-ul echipamentelor militare. În plus, la uzină va fi înființat un Centru de Artilerie pentru producția de obuze de 155 mm. La 30 mai 2024, la uzina Aerostar din Bacău a fost inaugurat Centrul de întreținere a sistemelor de rachete HIMARS, care va deveni un centru de reparații pentru armatele NATO și partenere. Anterior, în aprilie 2024, a fost lansat procesul de repornire a uzinei Arsenal (Reșița), specializată în producția de tunuri de artilerie de 25, 35, 76,100, 130 și 152 mm.Sunt în curs de desfășurare eforturi pentru consolidarea apărării aeriene în vederea protejării facilităților NATO din România. În februarie 2024, radarul GM200 al Forțelor Aeriene Franceze a fost livrat bazei militare Capu Midia din Marea Neagră, completând radarele GM200 și SAM-urile SAMP-T livrate anterior.În aprilie 2024, Divizia 101 Aeropurtată a Forțelor Armate ale SUA a desfășurat la aceeași bază militară un sistem mobil de contramăsuri pentru UAV (M-LIDS) bazat pe vehiculul all-terrain Oshkosh M-ATV. În perioada 3-14 iunie 2024, în România și Bulgaria, 16 țări NATO au exersat tactici de apărare integrată antiaeriană și antirachetă (IAMD) ca parte a exercițiului Ramstein Legacy 2024. O atenție deosebită a fost acordată contracarării UAV-urilor mici (C-sUAS) din cauza utilizării acestora de către Rusia”, scriu analiștii militari ruși.