A început modernizarea staţiilor de călători din Slatina, finanţarea fiind asigurată în cadrul unui proiect cu fonduri europene accesat de municipalitate. Proiectul în valoare de peste patru milioane de lei vizează implementarea unui sistem de e-ticketing pentru serviciul de transport public de călatori din municipiu.
Directorul Loctrans, Emil Popa, a declarat că s-a trecut la etapa de demolare a staţiilor vechi, pentru a se instala cele noi, motiv pentru care ar putea apărea un disconfort pentru călători.
„Această inițiativă remarcabilă a municipalității noastre a atins un nou stadiu de progres, iar rezultatele sunt deja vizibile. Ne aflăm în prezent în etapa de demontare a vechiilor stații, un proces care, într-adevăr, poate cauza disconfort temporar. Ținem să precizăm că, în perioada următoare, va fi demarată etapa de achiziționare și de montare a noilor stații de călători. Acestea vor fi mult mai confortabile, mai moderne, dispunând, chiar și de afișaj electric. Până la finalizarea acestor lucrări ample, programul nostru de transport rămâne la dispoziția dvs., fiind actualizat și afișat în continuare pe pagina noastră”, a declarat Emil Popa.
Totodată, proiectul vizează evoluția ulterioară a acestuia într-un sistem integrat de plata a serviciilor comunitare, permițând integrarea ulterioară a altor sisteme similare: plata parcărilor, plata accesului în zonele restricționate, închirierea de biciclete şi alte vehicule alternative.
Valoare totală a proiectului este de 4.601.144,14 lei, din care suma solicitată este de 4.509.121,25 lei, adică 985.729,54 euro.
Proiectul are titlul „Sistem integrat de plata a serviciilor comunitare (inclusiv transport public)” şi este finanţat în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile; Prioritatea de investiții 4e: Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare; Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă
Principalele investiţii din proiect
Principalele investiţii din cadrul proiectului vizează trei componenete. Prima este componeneta mobilă şi constă în echipamente îmbarcate la bordul vehiculului de transport public; echipamente asociate controlorilor – 15 seturi, dispozitive portabile de control, imprimante portabile şi validatoare duale – 18 vehicule cu câte două validatoare per vehicul.
Componenta locală vizeaă achiziţia de echipamente amplasate în staţiile de transport public, automate vânzare titluri de călatorie – 21 bucăţi.
Componenta centrală presupune subsistemele amplasate în dispecerat.