Craioveanu.roCraioveanu.ro
  • Din Judet
  • Administratie
  • Actualitate
  • Politic
  • Social
  • Externe
Reading: „Veșnica” prietenie Putin-Xi Jinping, „stricată” de FSB: China este inamicul Rusiei
Share
Aa
Craioveanu.roCraioveanu.ro
Aa
  • Din Judet
  • Administratie
  • Actualitate
  • Politic
  • Social
  • Externe
Caută Articol...
  • Din Judet
  • Administratie
  • Actualitate
  • Politic
  • Social
  • Externe
Follow US
© 2023 Craioveanu.ro
Craioveanu.ro > articole > Externe > „Veșnica” prietenie Putin-Xi Jinping, „stricată” de FSB: China este inamicul Rusiei
Externe

„Veșnica” prietenie Putin-Xi Jinping, „stricată” de FSB: China este inamicul Rusiei

Redactia Craioveanu
Last updated: 2025/06/10 at 3:01 AM
Redactia Craioveanu
Share
5 Min Read
SHARE

Veșnica prietenie Putin-Xi Jinping, „stricată” de FSB: China este inamicul Rusiei. Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a clasificat China drept o amenințare semnificativă la adresa securității, potrivit unui document clasificat obținut de NYT.

„Veșnica” prietenie Putin-Xi Jinping, „stricată” de FSB: China este inamicul Rusiei. 

Liderul rus Vladimir Putin continuă să sublinieze un parteneriat „fără limite” cu Beijingul, dar evaluările interne ale serviciilor de informații ruse indică o îngrijorare crescândă cu privire la spionajul și ambițiile strategice ale Chinei.

O unitate FSB, nedivulgată anterior, consideră China un „inamic” și o acuză de intensificarea eforturilor de spionaj împotriva Rusiei.

„Veșnica” prietenie Putin-Xi Jinping, „stricată” de FSB: China este inamicul Rusiei

FSB susține că agenții serviciilor secrete chineze vizează oameni de știință, oficiali din domeniul apărării și alte instituții pentru a obține tehnologie militară sensibilă, inclusiv tactici de război cu drone și contramăsuri împotriva armelor occidentale.

Raportul susține că serviciile secrete chineze au manifestat un interes sporit față de operațiunile Rusiei în Ucraina.

Potrivit FSB, Beijingul încearcă să observe și să analizeze strategiile Moscovei pe câmpul de luptă pentru a se pregăti pentru potențiale conflicte viitoare care implică armata chineză, în special în jurul Taiwanului sau al Mării Chinei de Sud.

Documentul FSB indică faptul că entitățile chineze – inclusiv firme de apărare legate de stat și instituții academice – sunt prezente în Rusia de la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei.

Scopul lor declarat a fost de a studia conflictul în evoluție și de a extrage cunoștințe relevante pentru războiul modern, în special acolo unde este implicată tehnologia occidentală.

Operațiunea „Antena 4” împotriva spionajului Chinei

Ca răspuns la aceste preocupări, FSB a lansat o operațiune de contrainformații numită „Antenta-4” cu doar câteva zile înainte de invazia din februarie 2022.

Programul urmărea să prevină transferul de informații strategice către Beijing și solicita angajamente proactive cu cetățenii ruși implicați în sectoare legate de China.

Ofițerii de informații au fost instruiți să avertizeze aceste persoane cu privire la potențialele tentative de recrutare și să le monitorizeze activitățile, inclusiv analizarea comunicărilor lor pe platforme precum WeChat.

Veșnica

Avionul de luptă J-11 al Chinei ar fi fost copiat după Su-27 al Rusiei – Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Documentul detaliază, de asemenea, preocupări strategice mai ample. Serviciile de informații ruse suspectează că cercetătorii chinezi pun bazele viitoarelor revendicări teritoriale în Extremul Orient al Rusiei.

Căutarea de către Beijing a urmelor „popoarelor chineze antice” în regiune și publicarea hărților care folosesc toponime istorice chineze au amplificat aceste temeri.

FSB a avertizat că astfel de activități ar putea fi folosite pentru a influența opinia publică în zonele anexate istoric de Imperiul Rus în secolul al XIX-lea.

În plus, FSB își exprimă neliniștea cu privire la prezența tot mai mare a Chinei în Asia Centrală și în Arctica. În ambele regiuni, operațiunile de influență chineză, deghizate în schimburi umanitare sau inițiative academice, sunt văzute de serviciile de informații rusești ca încercări de a extinde puterea non-coercitivă și de a-și asigura puncte de sprijin economice.

Arctica, în special, este evidențiată ca o zonă în care firmele și cercetătorii chinezi ar aduna informații sub acoperirea proiectelor miniere și științifice.

China, furnizor critic de electronice și componente militare pentru Rusia

Și totuși, raportul menționează o „dilemă strategică ”: Beijingul rămâne cel mai mare client de petrol al Rusiei și un furnizor critic de electronice și componente militare pe fondul sancțiunilor occidentale.

FSB își avertizează personalul împotriva oricărei confruntări publice care ar putea pune în pericol relațiile bilaterale, afirmând că este necesară aprobarea la nivel înalt înainte oricăror acțiuni sensibile cu privire la activitatea chineză.

New York Times a confirmat autenticitatea documentului cu oficiali din serviciile de informații din șase țări occidentale.

Analiștii spun că memorandumul FSB dezvăluie contradicții interne între conducerea politică a Rusiei și aparatul său de securitate.

Anterior, China a fost acuzată că a copiat sistemele de armament rusești prin spionaj și atacuri cibernetice.

Beijingul a redus importurile de arme din Rusia cu 40% între 2009 și 2023, după ce a efectuat inginerie inversă pentru zeci de sisteme, inclusiv avionul J-11 bazat pe Su-27 și avionul HQ-9, asemănător cu S-300.

Cel puțin 21 de cazuri de spionaj au vizat sectorul de apărare al Rusiei, în principal aerospațial, în timp ce firmele chineze ar fi încălcat acordurile de licențiere și clonat tehnologie militară.

Citeste si...

Israel cere SUA bomba-bombelor MOP pentru a lovi Iranul. Are 14 tone și costă 3.500.000 $ bucata

Marea Britanie comandă 7.000 de rachete de croazieră pentru a descuraja Rusia. „Să fim letali”

„Întreaga noastră forță și putere se va abate asupra voastră”. Donald Trump amenință Iranul

SUA mută un distrugător și avioane F-35 în Orient să susțină Israel. 40.000 soldați SUA, în regiune

Război în Orientul Mijlociu. Peste 100 de rachete, lansate de Iran către Israel. 7 oameni ucisi

Redactia Craioveanu iunie 10, 2025 iunie 10, 2025
Distribuie articol...
Facebook Twitter Copy Link Print
Stiri de ultima ora.

…

Craioveanu.roCraioveanu.ro
© 2023 Craioveanu.ro
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?